Radiusfraktur
- Joakim Strömberg
- 8 nov. 2024
- 1 min läsning
Bakgrund: Distal radiusfraktur är den vanligaste frakturen i Sverige, men kunskapen om hur snabbt patienterna återhämtar funktion, hur ont de har och hur mycket smärtstillande de använder under de första tre månaderna är i princip obefintlig.
Projekt: Prospektiv multicenter kohortstudie (Mölndal, Kungälv, Alingsås) pågår där 500 patienter dag-för-dag under tre månader anger smärta och läkemedelsanvändning samt vecka-för-vecka anger användandet av ortos och fyller i ett diagnosspecifikt instrument (PRWE). Studien kommer att möjliggöra en unik beskrivning av normalförloppet för denna fraktur, och ligger till grunden för en eHälsolösning som jag håller på att utveckla vid Stöd-och Behandlingsfunktionen i 1177 med finansiering från Innovationsfonden. Preliminära intressanta resultat är exempelvis att medelförbrukningen av Oxynorm 5 mg är 6 st. (minsta receptet är 14) och att opererade och gipsbehandlade patienter anger samma smärtnivåer under de första två veckorna.
Vi har också EPM godkännande för en kvalitativ studie där patienternas upplevelser av att använda handledsstöd efter avgipsning undersöks. Bakgrunden här är att det inte finns någon evidens att handledsstöd hjälper, men det förskrivs ändå regelmässigt till alla patienter med handledsfraktur.
Övriga forskare:
Ingrid Andreasson, Med Dr, arbetsterapeut, Handmottagningen, Mölndal
Eva Andersson, arbetsterapeut, Handteamet, Alingsås lasarett
Elisabet Hagren, arbetsterapeut, rehab, Kungälvs sjukhus
Comentarios